#LETSTALKAUDIO - Blog

 

Waar gaat dit over?

Raak je soms ook verdwaald in alle technologische termen, en lijkt het niet meer duidelijk waar het over gaat? Genieten van audio. Dat is niet geheel onlogisch er wordt enorm veel techniek gebruikt en niet iedereen kent alle termen. In onze blogartikelen leggen we je zo eenvoudig mogelijk uit waar het nu daadwerkelijk over gaat.

In elk artikel nemen we een veelvoorkomende term, situatie, of probleem onder de loep en vertalen we het naar normale taal.

 

Artikel 24: Vier feelgood films

De dagen zijn donker, de goede voornemens lijken lastig vol te houden en de vakanties zijn nog zó ver weg… Voel jij je soms treurig zo aan het begin van een hoopvol nieuw jaar?

lees meer...

 
 

Artikel 23: Vier filmtips voor na kerstmis

In plaats van de twintigste Sissi-marathon of het zoveelste jaarlijkse bezoek aan de woonboulevard, gaan we dit jaar voor kwaliteit. Je hoeft er de deur niet voor uit: deze vier topfilms staan namelijk gewoon op Netflix.

lees meer...

Artikel 22: Vier films om met kerst heerlijk bij weg te zwijmelen

Een goede kerstfilm is als een warme trui: je blijft ernaar terugkeren, omdat je weet hoe fijn je je voelt wanneer je ‘m hebt aangetrokken. Daarom hebben wij voor jou vier kerstfilms om heerlijk bij weg te zwijmelen.

lees meer...

 
 

Artikel 21: Vier epische films die je in volwaardig surround geluid gezien moet hebben

Wil jij dat ook ervaren, de beste surround soundtracks? Maar weet je niet waar te beginnen? De volgende films vormen een prima startpunt.

lees meer...

Artikel 20: Vier Netflix-shows die nu viral gaan

Netflix komt tegenwoordig elke maand met meerdere nieuwe Netflix Originals, de één nog beter dan de andere. Geen standaard sitcoms en uitgekauwde politieseries– integendeel!

lees meer...

 
 

Artikel 19: Gamen in surround

Drie tips voor gamen in surround

lees meer...

Artikel 18: Wifi is niet als water: 4 zaken om rekening mee te houden

De aanwezigheid van wifi is inmiddels vrijwel vanzelfsprekend voor ons geworden. Maar is het ook zo vanzelfsprekend dat het altijd werkt..?

lees meer...

Hoeveel kanalen heb je nodig? 
Hoeveel kanalen heb je nodig? 

Artikel 17: Audioversterkers zijn door de decennia heen steeds multifunctioneler geworden. - DEEL 2

De nieuwste versterkers beschikken over HDR. In dit blog vertellen we je wat het is, wat het doet, en hoe je er optimale resultaten mee behaalt!

lees meer...

Artikel 16: Akoestiek

Akoestiek je ontkomt er niet aan, maar hoe beïnvloedt akoestiek het geluid van je audiosysteem eigenlijk?

lees meer...

 
Hoeveel kanalen heb je nodig? 

Artikel 15: Audioversterkers zijn door de decennia heen steeds multifunctioneler geworden.

In de basis zijn ze bedacht om elektrisch muzieksignaal zo te versterken dat het voor het menselijk oor hoorbaar wordt. Echter liggen versterkers die niets anders dan dat bieden al jaren niet meer in de schappen.

lees meer...

Artikel 14: Over tweeters en woofers

Tweeters en woofers, wat zijn het eigenlijk? Je hebt ze allebei nodig voor goed geluid, en in dit artikel vertellen we waarom.

..lees meer

 
 

Artikel 13: Muziek streamen

Fysieke cd’s draaien we al jaren niet meer – waarom zouden we, als we net zo makkelijk muziek streamen? Dat kan op verschillende manieren – bluetooth of wifi. Kies je voor wifi, dan zijn er meerdere opties. Welke werkt het beste?

lees meer...

Artikel 12: Wat is multi-room audio?

Wilde je vroeger door je hele huis dezelfde muziek horen, dan waren je opties vrij beperkt; je kon ofwel gaten in muren en plafonds boren, daar kabels doorheen trekken en boxen plaatsen, of de muziek lekker hard zetten met alle deuren open – en dan hopen dat je buren je niet spuugzat worden. Draadloos was toen nog geen optie. Die tijden zijn echter voorbij.

lees meer...

 
 

Artikel 11: Digitale audio nu net zo goed als analoge audio?

Wanneer een nieuwe manier om audio te beluisteren zich aandient, is het protest vaak niet van de lucht: de digitale innovaties zouden iedere keer een lagere audiokwaliteit opleveren. Technisch gezien is er wel degelijk verschil in kwaliteit tussen de analoge lp en de verschillende digitale formats, maar toch hoeft digitale audio niet per se een vermindering van kwaliteit te betekenen.

lees meer...

Artikel 10: Wat je moet weten over AM, FM, DAB en DAB+.

De overschakeling naar het DAB-protocol, voluit Digital Audio Broadcasting, staat voor de deur, en de inmiddels overvolle FM-band zal langzaam maar zeker ten grave worden gedragen. In dit blog geven we een overzicht van AM, FM, DAB en DAB+: de eigenschappen, werking en verschillen.

lees meer..

Dolby_ATMOS 

 
 
Hoeveel kanalen heb je nodig? 

Artikel 9: Alles dat je moet weten over de platenspeler.

Vandaag (16 april) is het Record Store Day. De winkelvloeren van meer dan 80 onafhankelijke platenzaken veranderen op Record Store Day in verschillende podia door het land verspreidt, met meer dan 250 optredens. Dit om de kunst van de muziek te vieren en de onafhankelijke platenzaken te eren. In het kader van Record Store Day vertellen wij je graag over het ontstaan van de LP en de platenspeler! Een must-read voor de echte vinylliefhebbers.

lees meer...

Artikel 8: 3D geluid

Wie wel eens een film in de bioscoop bekijkt, weet hoe surround audio het kan laten lijken alsof de kijker zich middenin de actie bevindt. De afgelopen paar jaar zagen we de opkomst van een nieuw soort surround: 3D Immersive Sound. Het gaat hier om geluidsformaten die het geluid niet alleen om ons heen weergeven, maar ook de dimensie van hoogte toevoegen. De techniek vereist gespecialiseerde systemen, die inmiddels ook de weg naar onze thuisbioscopen hebben gevonden. Wanneer voegt 3D-audio iets toe? En welke formats zijn er beschikbaar?

..lees meer over 3D geluid >

Dolby_ATMOS 

 
 
Hoeveel kanalen heb je nodig? 

Artikel 7: Hoeveel speakers heb ik nodig voor mijn thuisbioscoop?

Als het om het kijken van films of TV, of gamen gaat, dan ligt de tijd van stereogeluid al geruime tijd achter ons. Hoe meer speakers, hoe beter: filmkijkers willen de kogels om hun oren horen vliegen en muziekliefhebbers willen zich in de zaal bij het optreden van hun favoriete artiest wanen. De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden steeds verder uitgebreid. Op de nieuwste versterkers kunnen tot wel dertien luidsprekers worden aangesloten. Maar welk kanaal gebruik je voor welke geluidsbeleving? We zetten ze voor je op een rij.

..lees meer over hoeveel speakers je nodig hebt >

Artikel 6: 5 zaken die je moet weten vóór je een nieuw hifi-audiosysteem aanschaft

Eindelijk: de miniset met cd-wisselaar en krakende boxjes is naar de kringloopwinkel gebracht. Tijd voor een high fidelity audiosysteem en muziek die klinkt zoals de artiest het bedoeld heeft. Maar waar moet je op letten bij de keuze voor een nieuwe hifi installatie?

Hier vijf vragen om te beantwoorden voordat je naar de winkel gaat...

..lees de 5 tips

Aansluitingen op een receiver 
 
 
Bluetooth 

Artikel 5: Bluetooth

Koning Harald Blauwtand: de middeleeuwse vereniger der Viking-stammen, koning der Denen en Noren, en de persoon naar wie de draadloze verbindingsstandaard bluetooth vernoemd werd. Huh?

Voor het ontstaan van bluetooth moeten we terug naar 1994. De Zweedse fabrikant van telecommunicatieapparatuur Ericsson besloot de wirwar van draden tussen verschillende apparaten te vervangen door een snelle, draadloze verbinding. Het probleem: de technologie daarvoor bestond nog niet. Aan de Nederlandse elektrotechnicus Jaap Haartsen, net in dienst bij Ericsson in het Zweedse Malmö, de schone taak om zo’n verbinding uit te vinden.

..lees meer over Bluetooth >

Artikel 4: Voller geluid uit je platte TV

Televisies zijn het afgelopen decennium voortdurend platter geworden, terwijl de beeldkwaliteit steeds hoger werd. Helaas gingen deze positieve ontwikkeling ten koste van de audiokwaliteit. De meeste consumenten zullen in eerste instantie niet snel rekening houden met het geluid bij de aanschaf van een nieuwe televisie en komen daardoor vaak voor vervelende verrassingen te staan wanneer de tv eenmaal in de huiskamer staat: ze ervaren het geluid als dun en blikkerig en hebben moeite om de dialogen tijdens films te verstaan. Hoe komt dit? En valt er iets aan te doen?

..lees meer over hoe je voller geluid bij je platte tv krijgt >

Platte TV met soundbar 
Hoofdtelefoon versterker met USB-DAC 

Artikel 3: Van analoog naar digitaal naar analoog (deel 2 van digitale audio)

wat gebeurt er precies bij het omzetten van analoge signalen naar digitale informatie? En zijn er verschillen in kwaliteit? Maakt de apparatuur waar je het op afspeelt veel verschil? Wat is een DAC en wat is het verschil tussen de DAC in je telefoon en de DAC in je hoogwaardige audio-installatie? Het is een zeer uitgebreid en technisch onderwerp, maar we hopen met dit artikel toch een klein beetje licht in de duisternis te scheppen...

..lees meer over analoog en digitaal

Artikel 2: Digitale audio (deel 1)

Tot begin jaren '70 werden muziekopnames op analoge media opgenomen, zoals tape of disk. De techniek was in de voorgaande decennia geperfectioneerd, maar het werd steeds moeilijker om de ruis en de vervorming verder terug te dringen dan wat in die tijd al mogelijk was. Daarom gingen audio-onderzoekers experimenteren met een digitale techniek die al was toegepast in de computer- en telecomsector, genaamd PCM.

Het wordt gebruikt door bijna alle audio-apparaten die je in huis hebt, maar wat doet het?

..lees meer over digitale audio >

Deze Denon USB DAC verwerkt PCM signaal. 
Denon versterker (PMA-2020) 
 

Artikel 1: Hoe en Watt

Waar moet je op letten bij het vermogen van versterkers? Het vermogen van versterkers wordt weergegeven in watts. Een versterker heeft bijvoorbeeld 120 watt per kanaal. Het wattage is vaak het eerste waar veel consumenten naar kijken bij de aanschaf van een geluidsinstallatie. Maar is het weergegeven wattage altijd wel even betrouwbaar? De door de fabrikanten onderling afgesproken standaard geeft aan onder welke condities je zou moeten meten om tot een eerlijk vergelijk te komen. Helaas wordt die standaard niet door iedere fabrikant van audioproducten op de juiste manier gebruikt...

..lees meer over het vermogen van versterkers >

Mis je een onderwerp?

Heb je zelf een onderwerp waarover je graag wat meer zou willen weten, maar dan zonder alle moeilijke termen? Laat het ons weten in de comment box onderaan de pagina. Wellicht nemen we jou onderwerp de volgende keer onder de loep.

Volg ons Facebook kanaal en blijf automatisch op de hoogte

Vond je dit interessant om te lezen? Houd ons dan in de gaten op Facebook. Wij delen dan graag nog meer audioverhalen met je.

 

Heb je nog vragen of opmerkingen?


 
Heb je nog vragen? Laat het weten in de comment box hieronder.